Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

Elektronska obvestila

Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-obvestil, ne zapuščajte strani brez, da VPIŠETE vaš E-naslov v spodnji okvirček in kliknite Prijava.

Novice

Želod po nabiralniško + RECEPT za želodove rumove rogljičke
Četrtek, 26. november 2020

Želod po nabiralniško + RECEPT za želodove rumove rogljičke

Pozdravljeni,
moje "poti" so se križale z nabiralko in raziskovalko Katjo Rebolj. Več o njenem delu si lahko preberete na www.katjarebolj.com...

Več

Ali ste pripravljeni rasti?
Četrtek, 19. november 2020

Ali ste pripravljeni rasti?

Pozdravljeni,
čas je takšen, da smo prisiljeni v razmišljanje kako naprej. Zapis Anje Kastelic (ki je bil objavljen že aprilu 2020, v prvem Corona ...

Več

Kje nas najdete


ŽELOD.SI, Irena Ekart s.p.

Obrežna ulica 1, 2000 Maribor

e: info@zelod.si,   


Želod - starodavno živilo za trajnostni razvoj
Četrtek, 21. februar 2019

Želod - starodavno živilo za trajnostni razvoj


Pozdravljeni,

pred časom sem na spletu prebrala stavek, da je želod starodavno živilo za ponovno odkrivanje trajnostnega razvoja v prehrambeni kulturi.

To me je napeljalo k razmišljanju.
Rastline predstavljajo eno izmed najpomembnejših vrst hrane tako za ljudi kot tudi za živali po vsem svetu. Živali jedo rastline in ljudje jedo njihovo meso. Intenzivna pridelava hrane v kmetijstvu ima za posledico osiromašeno zemljo, onesnaženo vodo, pa tudi zrak. Rastline polne kemikalij uživamo tako ljudje kot živali. 
Želod je bil eno od osnovnih živil že v davni preteklosti, predvsem v davnini in v času pomanjkanja. Kljub značilnemu okusu, je želod bil privlačen vir hrane in so ga ljudje izkoriščali. Uporaben je tako v prehrani nekaterih živali, ki jih uživamo - svinje in perutnina, kot tudi v prehrani ljudi.
Glede na to, da želod za rast, pridelavo, predelavo in skladiščenje ne potrebuje nikakršnih kemičnih sredstev, ima, res velik potencial za trajnosti razvoj v prehrani. Ker je želod predvsem gozdni sadež, je potrebno izpostaviti, da je večina gozdov certificiranih. To pomeni, da se z gozdom ravna gospodarno. Več o certificiranju si lahko preberete na tej povezavi.
Trajnostni razvoj pomeni, da zadovoljevanje potreb (v prehrani) zdaj, ne ogroža zadovoljevanja teh potreb prihodnih generacij. Imejmo v mislih, da čisto okolje pomeni zdravje za rastline, živali in ljudi.

Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Novo v trgovini

ŽELODOVA KAVA

Želodova kava pod blagovno znamko ŽELOD.SIvsebuje 100% nežno pražen in fino mleti želod (Quercus ithaburensis ).Zakaj bi...

Spletna cena: 7,50 €

ŽELODOVA MOKA

Želodova moka pod blagovno znamko ŽELOD.SI vsebuje 100% termično obdelan in fino mleti želod (Quercus ithaburensis)...

Spletna cena: 9,80 €

Spletno trgovino poganja - Moja Košarica

NULL