Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

Elektronska obvestila

Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-obvestil, ne zapuščajte strani brez, da VPIŠETE vaš E-naslov v spodnji okvirček in kliknite Prijava.

Novice

Četrtek, 14. januar 2021

Kam s piškoti? Sladica v kozarcu.

Pozdravljeni,

so vam ostali decembrski piškoti/keksi?  Uporabite jih za sladico v kozarcu. 
Priprava je zelo enostavna. 
P...

Več

Želodovo olje? Testiram in poročam.
Četrtek, 07. januar 2021

Želodovo olje? Testiram in poročam.

Pozdravljeni,
morda se spomnite, pred približno dvema mesecema sem se odločila za dva preizkusa. Prvič sem surov želod namočila v vodo in ga namaka...

Več

Kje nas najdete


ŽELOD.SI, Irena Ekart s.p.

Obrežna ulica 1, 2000 Maribor

e: info@zelod.si,   


Sestavine v želodovi kavi in želodovi moki


Čreslovina oziroma tanin

Pogosto je tako, da živila, ki so zdravju prijazna, so hranljiva in zdrava imajo to lastnost, da je v njih nekaj "grenkobe". Tanin ali čreslovina je organska snov trpkega okusa. Prisotna je tudi v: čajih, vinu, granatnem jabolku, kakiju, jagodičevju, pivu, sadnih sokovih iz citrusovzačimbah, večini stročnic, v manjši količini tudi v čokoladi in v prekajenem mesu. Čreslovina je antioksidant. 

Pripravke iz rastlin, ki vsebujejo čreslovine se lahko uporablja v terapevtske namene zaradi njihovega adstringentnega delovanja to je suh in trpek okus, ki ostane v ustih po uživanju. Pri notranji uporabi delujejo kot antidiaroiki, torej sredstvo proti driski. Delujejo tako, da na sluznici prebavil tvorijo vezi z beljakovinami in nastane zaščitni sloj, ki ublaži vnetje. Zunanje je pripravek uporaben pri vnetjih kože in glivičnih kožnih boleznih. 

Opozorilo! Če so tanini zaužiti v prevelikih količinah zavirajo absorpcijo kalcija in železa iz zaužite hraneVerjetnost, da se to zgodi je minimalna. Vendar pa je potrebno upoštevati dejstvo, obstajajo ljudje, ki tanin težje presnavljajo in so občutljivi tudi na manjše zaužite količine. Delovanje taninov je možno nevtralizirati z hrano bogato z vitaminom C, ki vpliva na absorpcijo železa. Priporoča se, da se pijače s čreslovinami uživajo ločeno od obroka. 

Ena izmed lastnosti čreslovin/tanina v želodu je tudi ta, da se njegova vsebnost zmanjšuje s časom predvsem pa s termično obdelavo.


Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati, tako kot maščobe in beljakovine, sodijo med tri glavna makrohranila. Potrebno jih je zaužiti v večjih količinah in telesu predstavljajo vir energije oziroma telesu dajejo moč. Ogljikovi hidrati so nujno potrebni za tvorbo glikogena v mišicah in predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem. Termično obdelan želod vsebuje več kot 60% ogljikovih hidratov. Je živilo, ki je naravno in ni industrijsko predelano. Zato lahko rečemo, da gre za dobre ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom.


Beljakovine

Kot smo omenili že od zgoraj so beljakovine ene izmed treh galvnih makrohranil. Torej so nuno potrbne za naše življenje. Telo beljakovine potrebuje, saj iz njih tvori številne snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa, iz njih pa so sestavljena tudi naša tkiva. 


Natrij

Natrij je potreben je za normalno delovanje živčnih in mišičnih celic. V telesu natrij uravnava količino vode in s tem osmotski tlak. Ima pomembno vlogo pri ravnotežju kislin in baz v telesu ter v prebavnih sokovih. Sodeluje pri prenosu hranil in produktov presnove po črevesju, ledvicah in številnih drugih tkivih.  V telesu je približno polovica natrija shranjena v kosteh, polovica pa v tekočini, ki obdaja celice.


Vlaknine

Vlaknine spadajo med ogljikove hidrate, ki jih telo ne more popolnoma prebaviti. Čistijo telo in so zelo pomemben gradnik zdrave prehrane. Najbolj znano delovanje vlaknin je preprečevanje zaprtja oziroma uravnavanje delovanje črevesja. Drugi pozitivni učinki na zdravje so: ohranjaje zdrave telesne teže, zmanjševanje nastaneka sladkorne bolezni ter srčno-žilnih bolezni. Termično obdelan želod vsebuje od 15% do 20% vlaknin.


Maščobe

Maščobe, nenasičene in naravne, dajejo telesu energijo, pomagajo ohranjati zdravo in lepo kožo, pomembno vlogo pa imajo tudi pri ohranjanju primerne telesne temperature.  Iz maščob dobimo dvakrat toliko energije na enoto mase kot iz ogljikovih hidratov in beljakovin.

 


 Novo v trgovini

ŽELODOVA KAVA

Želodova kava pod blagovno znamko ŽELOD.SIvsebuje 100% nežno pražen in fino mleti želod (Quercus ithaburensis ).Zakaj bi...

Spletna cena: 7,50 €

ŽELODOVA MOKA

Želodova moka pod blagovno znamko ŽELOD.SI vsebuje 100% termično obdelan in fino mleti želod (Quercus ithaburensis)...

Spletna cena: 9,80 €

Spletno trgovino poganja - Moja Košarica