Novo letno voščilo 2018
Pozdravljeni,
novo leto je pred vrati.
Želim vam srečno, zdravo, veselo in uspešno novo leto 2018.
Lp, Irena
Božično voščilo 🎄
Pozdravljeni,
želim vam lepe božične praznike preživete v krogu družine in prijateljev.
Lp, Irena
Osebni prevzem v Žužemberku
v tem tednu smo obnovili zalogo želodove kave na JV Slovenije.
Obveščam vas, da vam moja-lekarna.com, to je spletna lekarna Lekarne Žužemberk, omogoča možnost osebnega prevzema v Žužemberku.
Vabljeni!
Lp, Irena
Praznični želodovi piškoti ✨🍪
čas je za prazične želodove piškote.
- 140g masla,
- 100g sladkorja muskovado,
- 3 žlice medu,
- 175g moke,
- 175g želodove moke,
- žlička pecilnega praška,
- 2 žlički mletega cimeta,
- 1 žlička mletega ingverja,
- ščepec soli,
- ščepec popra.
2. Priprava:
V skledo damo moko, želodovo moko, pecilni prašek, začimbe - cimet, ingver, ščepec soli in ščepec popra.
V ponvi stopimo maslo, ki mu dodamo sladkor in med. To mešanico dodamo sestavinam v skledi in zamesimo čvrsto testo. Testo za pol ure postavimo na hladno.
Nato ga na pomokani površini ali kar na peki papirju razvaljamo na debelino 4 do 5mm in z modelčkom izrežemo piškote, ki jih polagamo na pekač.
Piškote pečemo na segreti pečici pri 180°C približno 11 minut.
Počakamo, da se ohladijo.
Po želji jih okrasimo z glazuro, čokolado itd.
Naj po praznikih zadiši 🍪🥂🎄🎀
Lp, Irena
Kreativni namig za decembrsko dekoracijo
tokrat podajam nekaj namigov za letošnjo decembrsko dekoracijo.
Sestavljena je predvsem iz želodovih kapic z bleščicami.
Želim vam veliko kreativnosti.
Lp, Irena
Želodovi piškoti s kosmiči
tokrat sem pripravila za vas želodove piškote s kosmiči.
Ti piškoti so dobra rešitev kadar nam zmankuje časa za zajtrk. Podajo se k toplemu napitku kot tudi jogortu, kefirju itd.
1. Sestavine:
- 70g želodove moke,
- 90g ovsenih kosmičev,
- 2 žlici kakava v prahu,
- 50 g trsnega sladkorja,
- 50g temne čokolade zdrobljene na manjše koščke,
- po želji nekaj rozin in bučnih semen,
- 100g zmehčanega masla,
- 2 jajci.
2. Priprava:
V posodo damo najprej suhe sestavine, torej želodovo moko, ovsene kosmiče, kakav v prahu, sladkor, koščke temne čokolade, rozine in bučna semena.
Nato dodamo zmehčano maslo in jajci. Vse sestavine dobro premešamo, da se povežejo med seboj.
Piškote oblikujemo tako, da imajo 1cm debeline in 5cm premera.
Položimo jih na peki papir, damo v ogreto pečico na 180°C in pečemo 15 minut.
Pa dober tek.
Lp, Irena
Jesenski kreativni namig
letošnjo jesen je obrod želoda na mojem območju zelo slab, zato sem za kreativni namig uporabila listje in vejice.
Tudi vi se prepustite domišljiji.
Lp, Irena
Pokušanje želodove kave ob glasbeni skupini Shamballa
v ponedeljek, dne 13.11.2017, od 19.00 do 20.30 ure, lepo vabljeni na dogodek
glasbene skupine Shamblla v Holističnem centru Moč srca, (trgovina Sewa),
Vetrinjska ulica 12, Maribor.
Obiskovalci boste pogoščeni z želodovo kavo in indijskim masala čajem CHAI.
Več o dogodku najdete na: https://www.facebook.com/events/1673476339391621/
Vljudno vabljeni.
Lp, Irena
Hrast v spomin na reformatorja Martina Luthra
Pozdravljeni,
ali ste vedeli? Luthereichen ( v prevodu Luthrov hrast) so hrasti, ki so bili zasajeni v spomin na Martina Luthra. Najbolj znan je Luthrov hrast v mestu Wittenberg.
Leta 1883, ob 400. obletnici rojstnega dneva Martina Luthra, so v številnih luteranskih nemških
mestih posadili hraste, ki običajno stojijo pred cerkvami.
Lp, Irena
Želodovi piškoti za Noč čarovnic
Pozdravljeni,
približuje se 31. oktober, zato sem se odločila
za "strašne" želodove piškote. Recept je zelo preprost.
1. Sestavine:
- 140 g raztopljenega masla,
- 90 g moke,
- 90 g želodove moke,
- 50 g sladkorja v prahu,
- naribana lupina ene pomaranče,
- tri žlice pomarančnega soka.
2. Priprava:
v posodo damo presejano moko, dodamo sladkor v prahu, naribano lupino pomaranče, tri žlice pomarančnega soka in raztopljeno maslo. Vse sestavine dobro premešamo in zgnetemo v testo.
Testo zavijemo v folijo in ga damo počivat za cca. 30 minut v hladilnik.
Nato testo oblikujemo v kroglice, ki jih sploščimo, položimo na peki papir in oblikujemo.
Pečemo v ogreti pečici na 160°C od 18 do 20 minut, odvisno od debeline piškotov.
Želim vam prijetno sladkanje.
Lp, Irena
Pečen želod kot kostanj?
Pozdravljeni,
ali ste vedeli, da obstajajo tudi takšne vrste želoda, da jih lahko spečemo kot kostanj? Da, drži.
Na Portugalskem raste hrast takšne vrste (v ang. holm oak), da so njegovi plodovi, torej želod,
uporaben na tak način kot pri nas kostanj. Takšen želod imenujejo bolota/boleta.
Lp, Irena
Želodova kava v specializiranih trgovinah
obnovili smo zalogo želodove kave v specializiranih trgovinah po Sloveniji.
Želodovo kavo najdete v:
- Komarček, zeliščna trgovina, Postojna,
- Trgovina Še pa še, Maribor - Tezno,
- EKO prodajalna Rž, Ljubljana - Celovška,
- Delikatesa Zlati klas, Ribnica,
- Trgovina Natura, Koper,
- Trgovinica Suzana, Radovljica,
- Madal Bal, trgovina Sewa, Maribor - Center.
Vabljeni k nakupu.
Lp, Irena
Želodova pita z orehi in jabolki
tokrat smo pripravili želodovo pito z orehi in jabolki.
- 125 g moke,
- 125 g želodove moke,
- 125 g masla,
- 115 g sladkorja,
- zavitek vanili sladkorja,
- ščepec soli,
- 1 jajce.
- 280 g orehov,
- 50 g masla,
- 125 g sladkorja,
- 2 rumenjaka,
- 2 beljaka,
- malo cimeta,
- naribana lupina 1/2 limone,
- 2 žlici kisle smetane,
- cca. 4 jabolka.
3. Priprava:
presejemo obe moki, dodamo na koščke narezano maslo, ki ga z rokami vtremo v moko.
Na sredi zmesi naredimo jamico, vanjo damo sladkor, vanili sladkor, ščepec soli in raztepeno jajce ter zamesimo testo.
Nato testo pustimo počivat približno eno uro na hladnem.
Nadev pripravimo tako, da maslo, sladkor in rumenjake penasto umešamo, nato dodamo cimet, limonino lupino, kislo smetano, orehe in na koncu še sneg iz beljakov
Uležano testo nadevamo z orehovim nadevom in na vrh položimo še jabolka, ki jih lahko po želji posipamo s cimetom. Pečemo v ogreti pečici na 200°C cca. 20 minut.
Ohladimo in postrežemo 🥮
Lp, Irena
Želodov škrob
tokrat ena zanimivost s spleta.
V Koreji so s predelavo želoda naredili korak naprej.
Prečistili so želodovo moko v škrob.
Želodov škrob uporabljajo tako da na 5 skodelic vode dodajo 1 skodelico želodovega škroba. Tako dobijo jed, ki jo imenujejo "acorn jelly", kar v prevodu pomeni želodov žele. Uporabljajo ga kot prilogo k različnim zelenjavnim ali mesnim jedem.
Lp, Irena
Ogljikovi hidrati v želodovi kavi in želodovi moki
ko pod drobnogled vzamemo želod ugotovimo, da je pretežno sestavljen iz ogljikovih hidratov.
Zato ji tudi želodova kava in želodova moka vsebujeta več kot 60%.
Več o ogljikovih hidratih si lahko preberete tukaj.
Lp, Irena
Zakaj je želodova kava grenkega okusa?
nekateri so presenečeni nad grenkim okusom želodove kave.
Grenkobo v njej povzroča čreslovina oziroma tanin.
Čreslovine so naravni antioksidant.
Več o tem si lahko preberete tukaj.
Lp, Irena
Želodova kava in vlaknine.
ali ste pregledali podatke o hranilni vrednosti želodove kave?
Med njimi se najdejo tudi prehranske vlaknine, teh je 20%.
Več o sestavinah si lahko preberete tukaj.
Preverite lahko tudi potrdila o hranilnih vrednostih, prehranskih vlakninah in ne prisotnosti glutena.
Lp, Irena
Želodove pikantne sirove palčke
tokrat sem za vas želodove pikantne sirove palčke.
1. Sestavine:
- 2/3 skodelice moke,
- 1/3 skodelice želodove moke,
- malo svežega čilija, drobno na sesekljanega (namesto svežega čilija lahko uporabite kajensko papriko),
- sol,
- mleta kumina,
- 2/3 skodelice naribanega sira,
- 3 ali 4 žlice zmehčanega masla,
- 1 žličko gorčice,
- 1 jajce,
- 5 ali 6 žlic mrzle vode,
- nekaj kapljic olivnega olja.
2. Priprava:
- Moko, želodovo moko, sol, malo sesekljanega čilija, kumino in nariban sir damo v skledo.
- Dodamo zmehčano maslo in ga z rokami vtremo v omenjene sestavine.
- Dodamo jajce zmešano z gorčico.
- Na koncu dodamo 5 ali 6 žlic mrzle vode. Testo dobro pregnetemo.
- Testo naoljimo z nekaj kapljicami olivnega olja, pokrijemo in za eno uro postavimo v hladilnik.
- Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga na malo pomokani površini razvaljamo na 3-5 milimetre debelo.
- Izrežemo palčke z pizza nožem in jih položimo na peki papir.
- Pečemo v ogreti pečici pri 200°C približno 7 do 10 minut.
- Počakamo, da se ohladijo. Ponudimo jih lahko samostojno ali z različni namazi.
Lp, Irena
Skodelica želodove kave z začimbami
Pozdravljeni,
prihajajo hladnejša jutra, zato se prileže želodova kava z začimbami.
Je zelo prijetnega vonja in okusa.
1. Sestavine:
- 2 dcl vrele vode,
- 1/4 čajne žličke cimeta,
- 1/4 čajne žličke ingverja,
- 1/4 čajne žličke kardamoma,
- 1 čajna žlička želodove kave.
2. Priprava:
- Pristavimo vodo v katero dodamo naštete začimbe.
- Ko voda z začimbami zavre, jo odstavimo, dodamo žličko želodove kave in počakamo 3-5 min.
* Pretiravanje z začimbami je lahko zdravju škodljivo.
Lp, Irena
Letni dopust
z družino odhajamo na dopust.
Obveščamo vas, da bodo vsa naročila oddana v spletni trgovini med 04.08.2017 in 18.08.2017 odposlana dne 21.08.2017.
Nakup želodove kave lahko opravite tudi v specializiranih trgovinah po Sloveniji.
Hvala za razumevanje.
Lp, Irena