Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
6 junij 2024, 9.00
Pozdravljeni,Čeprav je celoten postopek priprave želodove kave podoben, obstajajo nekatere razlike med želodovo kavo s slovenskim poreklom in želodovo kavo s turškim poreklom.
Predvsem, kar se tiče okusa.
Želodova kava s slovenskim poreklom
- Sestavine: želod lokalnih hrastov dob (Quercus robur) in graden (Quercus patraea).
- Priprava: želodi se naberejo, posušijo, pražijo in zmeljejo. Praženje se izvaja do temne barve.
- Postopek priprave: želodova kava se skuha podobno kot klasična tuška kava. Pogosto se postreže s sladkorjem in mlekom.
- Okus: želodova kava s slovenskim poreklom je znana po svojem specifičnem grenkem okusu.
Želodova kava s turškim poreklom
- Sestavine: želod Valonia oak (Quercus Ithaburensis). Tudi turška želodova kava se pripravlja iz lokalnih želodov, vendar so vrste hrastov lahko drugačne kot v Sloveniji, kar lahko vpliva na okus.
- Priprava: enak postopek kot pri slovenski različici. Želod se nabere, posuši, praži in zmelje. Praženje se izvaja do temne barve.
- Postopek priprave: želodova kava se skuha podobno kot klasična tuška kava. Po želji se lahko doda sladkor in mleko.
- Okus: želodova kava s turškim poreklom ima prijetnejši in bolj bogat okus, ker je posledica mediteranskega okolja v katerem rastejo hrastova drevesa.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena