Kruh z deležem želodove moke
30 marec 2017, 19.34
Pozdravljeni,z vami delim recept za kruh (300g) z deležem želodove moke.
1. Sestavine:
- 200 g moke 5 žit pšenica, pira, rž, ječmen, durum pšenica v različnih razmerjih (po želji lahko uporabite tudi drugo moko),
- 100 g želodove moke (pripravljene doma),
- 1,2 dag kvasa,
- cca. 2 dcl vode,
- malo sladkorja,
- žlica olivnega olja.
2. Priprava:
- Najprej pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo v posodo, dodamo malo mlačne vode, ščepec sladkorja in žlico moke. Postavimo na toplo, da vzhaja.
- V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico okoli katere dodamo še sol.
- Vzhajani kvasec vlijemo v jamico. S kuhalnico primešamo malo moke in počasi prilivamo mlačno vodo pri čemer pa postopno zajemamo okoliško moko. Po želji dodamo žlico olivnega olja.
- Ko z moko povežemo vso tekočino, je potrebno testo gnesti z rokami vsaj 10 min.
- Ko testo zamesimo (v mojem primeru ni bilo tako gladko in prožno, kot je kruh iz pšenične moke), ga postavimo nazaj v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo.
- Počakamo, da vzhaja. Da je testo dovolj vzhajano se prepričamo tako, da nanj pritisnemo s prstom - če je v njem vidna vdolbinica je testo dovolj vzhajano.
- Še enkrat ga dobro premesimo cca.3 min. Nato testo položimo v model, (po želji lahko model tudi obložite s peki papirjem). Testo mora ponovno vzhajati. Pečico segrejmo na 180°C.
- Ko testo drugič poveča svojo prostornino je pripravljeno za peko. Pomažimo ga z mlačno vodo in postavimo v pečico. Pečemo cca. 40 min. Splošno pravilo prvih 15 min. nikar ne odpiramo pečice, saj v tem času najbolj vzhaja. Če si želimo hrustljavo skorjo, ga 10 min. pred koncem še enkrat pomažemo z vodo.
- Ko je kruh pečen, ga vzamemo/zvrnemo iz modela (če ste uporabili peki papir, ga odlepite).
Počakamo, da se ohladi.
Lp, Irena