Tudi želodovo moko lahko pripravimo doma
Pozdravljeni,
v današnjih novicah vas bom informirala z enim izmed načinov, kako lahko pripravimo želodovo moko kar doma.
1. Želod, ki smo ga nabrali v jeseni, najprej olupimo, narežemo na manjše kose, damo na pekač (v kolikor želite lahko na pekač položite peki papir, ker bo želod v procesu sušenja spustil nekaj barve).
2. Narezan želod sušimo pri rahlo odprti pečici na 85°C cca. 2 uri, občasno premešamo. Čas prilagodimo glede na količino, ki jo imamo.
3. Ko je narezan želod dovolj posušen ga lahko zdrobimo v možnarju ali zmeljemo/sesekljamo. Želodovo moko shranimo v steklenem kozarcu in pospravimo na temno (npr. predal z živili).
4. S tem postopkom se bo vsebnost tanina/čreslovine, ki je prisotna v želodu in povzroča grenkobo, minimalizirala. Za izločanje tanina je potreben čas in toplotna obdelava.
5. Želodovo moko uporabimo pri pekovskih izdelkih tako, da jo zamenjate z deležem običajne moke (pšenične, ječmenove ali pirine) in sicer do 1/3, ker želodova moka spada med "težje" moke.
Želim vam veliko uspeha.
Lp, Irena