Želod - starodavno živilo za trajnostni razvoj
pred časom sem na spletu prebrala stavek, da je želod starodavno živilo za ponovno odkrivanje trajnostnega razvoja v prehrambeni kulturi.
To me je napeljalo k razmišljanju. Rastline predstavljajo eno izmed najpomembnejših vrst hrane tako za ljudi kot tudi za živali po vsem svetu. Živali jedo rastline in ljudje jedo njihovo meso.
Intenzivna pridelava hrane v kmetijstvu ima za posledico osiromašeno zemljo, onesnaženo vodo, pa tudi zrak. Rastline polne kemikalij uživamo tako ljudje kot živali.
Želod je bil eno od osnovnih živil že v davni preteklosti, predvsem v davnini in v času pomanjkanja. Kljub značilnemu okusu, je želod bil privlačen vir hrane in so ga ljudje izkoriščali. Uporaben je tako v prehrani nekaterih živali, ki jih uživamo - svinje in perutnina, kot tudi v prehrani ljudi.
Glede na to, da želod za rast, pridelavo, predelavo in skladiščenje ne potrebuje nikakršnih kemičnih sredstev, ima, res velik potencial za trajnosti razvoj v prehrani. Ker je želod predvsem gozdni sadež, je potrebno izpostaviti, da je večina gozdov certificiranih. To pomeni, da se z gozdom ravna gospodarno.
Več o certificiranju si lahko preberete na tej povezavi.
Trajnostni razvoj pomeni, da zadovoljevanje potreb (v prehrani) zdaj, ne ogroža zadovoljevanja teh potreb prihodnih generacij. Imejmo v mislih, da čisto okolje pomeni zdravje za rastline, živali in ljudi.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena