Po želodovih rumovih rogljičkih in želodovih piškotih že diši.
že tretje leto zapored bomo spekli praznične želodove piškote.
Recept za želodove praznične piškote
1. Sestavine:- 140g masla,
- 100g sladkorja muskovado,
- 3 žlice medu,
- 175g moke,
- 175g želodove moke,
- žlička pecilnega praška,
- 2 žlički mletega cimeta,
- 1 žlička mletega ingverja,
- ščepec soli,
- ščepec popra.
2. Priprava:
1. v skledo damo moko, želodovo moko, pecilni prašek, začimbe - cimet, ingver, ščepec soli in ščepec popra.
2. V ponvi stopimo maslo, ki mu dodamo sladkor in med.
3. To mešanico dodamo sestavinam v skledi in zamesimo čvrsto testo.
4. Testo za pol ure postavimo na hladno.Nato ga na pomokani površini ali kar na peki papirju razvaljamo na debelino 4 do 5mm in z modelčkom izrežemo piškote, ki jih polagamo na pekač.
5. Piškote pečemo na segreti pečici pri 180°C približno 11 minut. Počakamo, da se ohladijo. Po želji jih okrasimo z glazuro, čokolado itd.
Lahko pa se odločite za želodove rumove rogljičke, ki jih je pripravila Katja Rebolj. Več o njenem delu si preberite na katjarebolj.com ali preberete že objavljeno novico.
Recept za želodove rumove rogljičke
1.Sestavine:
- 200 g bele moke,
- 70 g želodove moke,
- 50 g sladkorja,
- gozdni sladkor (lahko nadomestite z vanilijevim sladkorjem),
- žlička vinskega kamna (lahko pecilni prašek, le pol manj),
- 1 jajce,
- 150 g ohlajenega masla,
- 3 žlice ruma.
2. Priprava:
1. zatehtamo moko, želodovo moko, lešnike (ali orehe), sladkor in jih lepo premešamo.
2. Dodamo žlico gozdnega sladkorja, vinski kamen, celo jajce, na drobno narezano maslo in rum.
3. Na hitro pregnetemo v kepo ali uporabimo multipraktik. Pokrijemo s krpicami za ponovno uporabo (na primer Leanstr) in pustimo počivati v hladilniku 1 uro.
Masa mora biti dobro ohlajena, drugače se bodo piškoti pri peki »razlezli«.
4. Maso razdelimo na manjše dele, odtrgamo manjši košček in ga v rokah povaljamo v rogljiček.
5. Pečemo jih 10 minut v ogreti pečici pri 190 °C. Ko jih vzamemo iz pečice, z njimi ravnamo previdno, saj so takrat najbolj krhki. Ko se malo ohladijo, jih povaljamo v gozdnem sladkorju.
Avtorica recepta: dr. Katja Rebolj, www.katjarebolj.com
Naj po praznikih zadiši.
Lp, Irena