Perzijski hrast. In pozitivne lastnosti njegovega želoda.
pregledovala sem članke na Academia.edu. Našla sem zanimiv članek o Perzijskem hrastu in seveda tudi o tem, kako se uporablja želod.
Perzijski hrast, Quercus brantii, je razširjen po zahodni Aziji, vključno z Iranom, Irakom, Sirijo in Turčijo.
Sadje želoda vsebuje 5% beljakovin, 7% maščob, 70-80% ogljikovodikov.
Mešanica moke plodov hrasta, torej želodove moke, in pšenične moke se na nekaterih območjih uporablja za pridelavo kruha.
Plod hrasta, torej želod, ima veliko terapevtskih uporab.
V preteklosti so pražili želod, s tem so zmanjšali tanine, nato pa so ga uporabili pri pripravi neke vrste kave. Ta kava, ki vsebuje dekstrin, je bila uporabljena za zdravljenje driske in notranjih encimov, prebavne motnje, bolečine v želodcu, anemije, rahitisa, tuberkuloze in tuberkuloze v zgodnjih fazah.
Moka iz praženega želoda (torej želodova kava), mešanica s kakavom, je najboljše zdravilo za lajšanje preproste driske pri otrocih.
Vir: https://www.academia.edu/27824213/Oak_Quercus_branti_An_overview
Želim vam lep in prijeten četrkov dan 😉
Lp, Irena