Ponekod, glede uživanja želoda, obstaja tudi stigma 🤫.
Pregledovala sem raziskovalni članek z naslovom Divje užitne rastline, tradicionalno nabirane v Gorbeialdei (Biscay, Baskija, Iberski polotok), ki je bil objavljen na Academia.edu.
Zanimiv, v tem članku je zapis na temo želoda na tem delu Španije, da ljudje so ljudje nekako zanikali uživanje le tega.
Zbrana dejstva vezana na uživanje želoda so, da se ga dojema kot hrano za živali, še posebej svinje.
Ljudje poročajo o tem, da se je želod užival izključno v času pomanjkanja, predvsem v vojnem in povojnem obdboju.
Nekateri ljudje so celo bili mnenja, da se to uživa na jugu Španije in da gre za "tujo hrano".
V drugih Iberskih regijah, se je želod užival do 60tih let prejšnjega stoletja.
Vir: https://www.academia.edu/1589401/Wild_edible_plants_traditionally_gathered_in_Gorbeialdea_Biscay_Basque_Country_?email_work_card=thumbnail
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena