Decemberski ✨ piškoti 🍪 z želodovo moko.
kadar gre za kuharske recepte je tako, da če je nekaj dobro, se tega držiš kar nekaj časa.
Zato bom z vami delila dva recepta za decembrske piškote z želodovo moko.
Prvi recept je od Katje Rebolj. Drugega pa prakticiram jaz že od leta 2017.
Recept za želodove rumove rogljičke
1. Sestavine:
- 200 g bele moke,
- 70 g želodove moke,
- 50 g sladkorja,
- gozdni sladkor (lahko nadomestite z vanilijevim sladkorjem),
- žlička vinskega kamna (lahko pecilni prašek, le pol manj),
- 1 jajce,
- 150 g ohlajenega masla,
- 3 žlice ruma.
2. Priprava:
1. zatehtamo moko, želodovo moko, lešnike (ali orehe), sladkor in jih lepo premešamo. Dodamo žlico gozdnega sladkorja, vinski kamen, celo jajce, na drobno narezano maslo in rum.
2. Na hitro pregnetemo v kepo ali uporabimo multipraktik. Pokrijemo s krpicami za ponovno uporabo (na primer Leanstr) in pustimo počivati v hladilniku 1 uro.
3. Masa mora biti dobro ohlajena, drugače se bodo piškoti pri peki »razlezli«.
4. Maso razdelimo na manjše dele, odtrgamo manjši košček in ga v rokah povaljamo v rogljiček.
5. Pečemo jih 10 minut v ogreti pečici pri 190 °C. Ko jih vzamemo iz pečice, z njimi ravnamo previdno, saj so takrat najbolj krhki.
6. Ko se malo ohladijo, jih povaljamo v gozdnem sladkorju.
Avtorica recepta: dr. Katja Rebolj, www.katjarebolj.com Več si lahko preberete v novici, ki je bila objavljena pred letom dni tukaj.
Recept za želodove praznične piškote
1. Sestavine:
- 140g masla,
- 100g sladkorja muskovado,
- 3 žlice medu,
- 175g moke,
- 175g želodove moke,
- žlička pecilnega praška,
- 2 žlički mletega cimeta,
- 1 žlička mletega ingverja,
- ščepec soli,
- ščepec popra.
2. Priprava:
1. v skledo damo moko, želodovo moko, pecilni prašek, začimbe - cimet, ingver, ščepec soli in ščepec popra.
2. V ponvi stopimo maslo, ki mu dodamo sladkor in med. To mešanico dodamo sestavinam v skledi in zamesimo čvrsto testo.
3. Testo za pol ure postavimo na hladno.
4. Nato ga na pomokani površini ali kar na peki papirju razvaljamo na debelino 4 do 5mm in z modelčkom izrežemo piškote, ki jih polagamo na pekač.
5. Piškote pečemo na segreti pečici pri 180°C približno 11 minut.
5. Počakamo, da se ohladijo. Po želji jih okrasimo z glazuro, čokolado itd.
Original zapis lahko pogledate tukaj.
Naj po praznikih zadiši🍪🥂🎀 .
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena