Prežganka 🥣 z želodovo moko.
10 november 2022, 9.00
Pozdravljeni,
jutri je, 11.11.2022, kar pomeni martinovanje 🥂.
Morda se vam bo, zaradi tega, prilegla prežganka.
Prežganka je juha, ki nas pogreje in uredi prebavo.
Priprava prežganke je hitra in enostavna. Zanjo bomo potrebovali max. 10 minut.
Čisto osnovni recept vsebuje: maščobo, moko, vodo, sol in jajca.
Seveda pa so se iz tega razvile številne različice te juhe.
Recept za prežganko🥣 z želodovo moko 👌.
1. Sestavine:
- pol žlice masla,
- žlica pšenične moke,
- žlica želodove moke,
- kumina (mleta in cela),
- ščepec soli,
- ščepec popra,
- dobra 2dcl vode,
- 1 (manjše) jajce,
- peteršilj za posip.
2. Priprava:
- V loncu razpustimo maslo. Nato potrosimo žlico pšenične moke in žlico želodove moke, ki ju na šibkem ognju med mešanjem popražimo. (Vendar pazimo, da ne zažgemo‼)
- Postopoma prilivamo vodo ter nenehno mešamo, da se stopijo vse grudice. Po okusu začinimo s soljo, poprom in kumino (mleto in celo), in juho kuhamo nekaj minut, da zavre.
- V skodelici dobro razžvrkljamo jajce in ga med nenehnim mešanjem počasi zakuhamo v vrelo juho. Kuhamo še 1 - 2 minuti, da jajce zakrkne, potem pa lonec odstavimo.
- Prežganko serviramo v globoke krožnike in potrosimo malo sesekljanega peteršilja.
Pa dober tek 😋.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena