Hranilna in fitokemična sestava želoda
Pozdravljeni,
v študijah objavljenih na mdpi.com in link.springer.com so raziskovali hranilno in fitokemično sestavo želoda.
Študije so raziskale hranilno sestavo želoda, pri čemer so poudarile njihovo vsebnost polifenolov, maščobnih kislin in drugih bioaktivnih spojin.
Visoke ravni fenolnih spojin prispevajo k njihovi antioksidativni sposobnosti, zaradi česar je želod dragocen vir za funkcionalna živila in prehranska dopolnila.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan😉 .
Lp, Irena
Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
Pozdravljeni,
Obveščam vas, da ima SEWA Maribor obnovljeno zalogo želodove kave s slovenskim poreklom.
Vabljeni k nakupu.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan😉 .
Lp, Irena
Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
Na splošno so ocenjeni izvlečki želoda pokazali zanimiv protimikrobni in antibiofilmski potencial proti vrsti patogenih mikroorganizmov.
Od testiranih izvlečkov so tisti, pridobljeni iz lupin Q. ilex, pokazali največji potencial, saj so pokazali najvišjo protimikrobno aktivnost, z MBC-ji, ki so se gibali med 10 in 5 mg/mL, opazili pa so tudi močno zaviranje rasti in biofilma.
Ker protimikrobna odpornost postaja vse pomembnejša, je potreba po razvoju alternativnih strategij in razvoju novih protimikrobnih spojin vedno prisotna. Med različnimi možnostmi, obravnavanimi v literaturi, je uporaba fenolnih spojin ena posebej pomembna.
Na splošno so vsi izvlečki pokazali ustrezen biološki potencial, kar odpira možnost uporabe izvlečkov želoda kot naravnih alternativ kemičnim protimikrobnim sredstvom, zlasti če upoštevamo, da se plodovi lahko uporabljajo v druge namene, namreč za hrano in krmo, najbolj aktivni izvlečki izhajajo iz tega, kar bi bil stranski produkt te uporabe, kar bi lahko odprlo zanimive priložnosti za valorizacijo tega razmeroma neizkoriščenega vira.
Na splošno so vsi izvlečki pokazali ustrezen biološki potencial, kar odpira možnost uporabe izvlečkov želoda kot naravnih alternativ kemičnim protimikrobnim sredstvom, zlasti če upoštevamo, da se plodovi lahko uporabljajo v druge namene, namreč za hrano in krmo, najbolj aktivni izvlečki izhajajo iz tega, kar bi bil stranski produkt te uporabe, kar bi lahko odprlo zanimive priložnosti za valorizacijo tega razmeroma neizkoriščenega vira.
Vir: https://www.mdpi.com/2076-3417/13/11/6820
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
Čeprav je celoten postopek priprave želodove kave podoben, obstajajo nekatere razlike med želodovo kavo s slovenskim poreklom in želodovo kavo s turškim poreklom.
Predvsem, kar se tiče okusa.
Želodova kava s slovenskim poreklom
- Sestavine: želod lokalnih hrastov dob (Quercus robur) in graden (Quercus patraea).
- Priprava: želodi se naberejo, posušijo, pražijo in zmeljejo. Praženje se izvaja do temne barve.
- Postopek priprave: želodova kava se skuha podobno kot klasična tuška kava. Pogosto se postreže s sladkorjem in mlekom.
- Okus: želodova kava s slovenskim poreklom je znana po svojem specifičnem grenkem okusu.
Želodova kava s turškim poreklom
- Sestavine: želod Valonia oak (Quercus Ithaburensis). Tudi turška želodova kava se pripravlja iz lokalnih želodov, vendar so vrste hrastov lahko drugačne kot v Sloveniji, kar lahko vpliva na okus.
- Priprava: enak postopek kot pri slovenski različici. Želod se nabere, posuši, praži in zmelje. Praženje se izvaja do temne barve.
- Postopek priprave: želodova kava se skuha podobno kot klasična tuška kava. Po želji se lahko doda sladkor in mleko.
- Okus: želodova kava s turškim poreklom ima prijetnejši in bolj bogat okus, ker je posledica mediteranskega okolja v katerem rastejo hrastova drevesa.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
Pozdravljeni,
ta teden, od 27.05.2024 do 02.06.2024, je TEDEN GOZDOV.
Geslo tedna gozdov 2024 je sonaravno upravljanje z gozdovi in z inovacijami podprto prilagajanje podnebnim spremembam.
V sklopu tedna gozdov se bo zvrstilo po vsej Sloveniji veliko različnih prireditev, ki jih organizira Zavod za gozdove Slovenije in drugi.
Seznam prireditev ja na seznamu TUKAJ.
Vir: https://www.gozd-les.com/novice/2024/teden-gozdov-2024
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
Pozdravljeni,
v soboto 25. maja bo Svetovni dan ščitnice.
Tako kot skoraj vsako leto, velja tudi sedaj.
Delovanje ščitnice vpliva na našo koncentacijo, spomin, plodnost, telesno težo, pomanjkanje energije in morda še kaj.
Ščitnica je endokrilna žleza, ki se nahaja na spodnjem delu vratu.
Njena podoba spominja na obliko metulja.
Ščitnica s svojimi hormoni vpliva na skoraj vsa presnovna dogajanja v telesu.
Najpogostejše težave s ščitnico so motnje v nastajanju ščitniških hormonov.
Preveč teh nujno potrebnih snovi povzroča bolezensko stanje, imenovano hipertiroidizem, pomanjkanje pa hipotiroidizem.
Kot sestavina več ščitničnih hormonov jod močno vpliva na presnovo hranil, delovanje živcev in mišic, stanje kože, las, zob in nohtov ter na telesni in duševni razvoj.
Poleg golše lahko pomanjkanje joda, zaradi zmanjšanega delovanje ščitnice, povzroči povečanje telesne teže, izpadanje las, apatičnost, nespečnost.
Preveč joda, zaradi prekomernega delovajnja ščitnice, pa lahko povzroči živčnost, hiperaktivnost, glavobol, izpuščaje, kovinski okus v ustih in golšo.
Za ščitnične motnje zaradi prekomernega ali pomanjkljivega nastajanja ščitniških horonov ponujata različne načine za vzpostavitev pravilnega ravnotežja tako konvencionalna kot alternativna medicina.
Vendar, pri vsaki težavi s ščitnico je potrebno najprej opravit pregled pri zdravniku.
Vir: Družinski zdravstveni vodnik
Z zdravim načinom življenja, pripomoremo k boljšemu delovanju ščitnice.
Nekaj nasvetov o hrani, ki lahko škodi ščitnici lahko najdete tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Želodova moka ponovno dobavljiva
Pozdravljeni,
Obvečščam vas, da je želodova moka (Quercus roubr, Quercus patraea/dob, graden),
slovensko poreklo, ponovno dobavljiva.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Želodova kava ponovno dobavljiva
Pozdravljeni,
obveščam vas, da je želodova kava (Quercus robur, Quercus patraea), poreklo Slovenija ponovno dobavljiva na prodajnih mestih po Sloveniji.
Trenutno je dobavljiva že v:
🤎Roberteki v Mariboru in Ljubljani,
🤎 Trgovnini Hruška v Ljubljani,
🤎 URI Soča.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena