Želodova moka pod blagovno znamko ŽELOD.SI vsebuje 100% termično obdelan in fino mleti želod sorte dob, Quercus robur in graden, Quercus patraea ali Quercus ithaburensis.
Postopek termične obdelave poteka pri nižji temperaturi kot pri pripravi želodove kave.
Zakaj bi uporabljali želodovo moko?
Želodova moka je:
- zdrava in hranljiva, saj je 100% naraven gozdni proizvod. Vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, sladkor, natrij, čreslovine/tanin,
- v primerjavi s pšeničnimi mokami brez glutena,
- primerna je za pripravo pekovskih izdelkov, tako da približno do 1/3 (katerekoli) moke, zamenjamo z želodovo moko.
Arheološke najdbe kažejo, da so že v času 5000 let pr. n. št. iz želoda pekli kruh. Hrast so ponekod imenovali tudi kruhovec (vir: Kolman, Maria Ana; 2016; Drevesa MITI LEGENDE ZDRAVILNOST; 1 del).
Kdo že uporablja želodovo moko?
Prvi, ki se je za to odločil je BIC Ljubljana, kjer v svoji trgovini Kruharije in Cukrnije, na Ižanski cesti, nekajkarat na teden ponujajo bombetke z želodovo moko.