Razumem zakaj so prenehali.
30 januar 2020, 20.03
Pozdravljeni,želod v prehrani ljudi, (pa tudi za živali) je pravi izziv.
Zakaj? Izpostavila bom tri dejstva.- dobra letina vsake 4 do 6 let, odvisno od vremena oz. od nivoja podtalnice,
- kakovst želoda,
- izkoristek želoda. Sedaj tudi iz prakse vem, da hrast obrodi na nekaj let. Včasih je želoda malo ali pa sploh ne, vsake toliko pa je letina obilnejša. Želod je izpostavljen črvivosti (več o črvivosti tukaj) pa tudi plesnim, ki se pojavijo, predvsem v vlažnem okolju.
Proti koncu 2019, ko sem prčela z lasntno proizvodnjo sem imela v mislih, da je izkoristek 50%, to pomeni iz 2kg surovega želoda dobimo cca. 1kg želodove kave ali želodove moke.
Žal, napačna presoja. Nabrali smo 450kg surovega želoda, iz tega smo pripravili cca. 150 kg želodove kave in želodove moke.
Izkoristek je bil dobrih 30%.Zaradi teh dejstev, je nekako razumljivo, da smo si ljudje poiskali druge vire hrane.
Ker pa smo ljudje vedoželni, radovedni, raziskovalni, imamo radi naravo in naravne stvari razumemo, zakaj je dobro vpeljati v prehrano nekaj želodovega. Kakšen potencial ima želod - preberite tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena