Kako so želod uporabljale tibetantske skupnosti?
5 oktober 2022, 14.56
Pozdravljeni,pregledovala sem članke na temo želod na academia.edu.
Našla sem zanimiv članek z naslovom "Tradicionalno znanje o divjih rastlinah za prehrano v nekaterih tibetanskih skupnostih"
Tako kot drugod po svetu, tudi med tibetantskimi skupnostmi, velja prepričanje, da je želod hrana, ki se uživa v času pomankanja in lakote.
V normalin okoliščinah ga ne bi uživali.
V času pomankanja in lakote so želod uporabili kot moko. Želodova moka je bila ena izmed nadomestekov za ječmenovo moko.
Želod so imenovali oziroma jo imenujejo be do shing.
Želodovo moko so pripravili tako, da so želod so dolgo kuhali v vodi, posušili in zmleli.
Torej uporabljajo podoben način priprave kot ameriški domorodci. V Evropi je bil prisoten drugačen način priprave, ki ga uporabljam tudi sama - pečenje. Več si lahko preberete tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena