Srečno 2021
Pozdravljeni,
želim vam lepo silvestrovanje.
V novem letu pa obilico sreče, zdravja, veselja, vztrajnosti, uspehov in medsebojnega razumevanja.
Lp, Irena
Božično voščilo
danes je božični večer.
Želim vam lep in čaroben božič.
Preživite ga v krogu družine.
Pokažite jim, da jih imate radi in skupaj ustvarite lepe spomine.
Lp, Irena
Delež želodove moke tudi v Vitapekovi PREMIUM mešanici
Pozdravljeni,
delež želodove moke najdete tudi v Vitapekovi temni mešanici moke brez glutena.
Priprava kruha iz te mešanice je preprosta in enostavna, saj ji dodate samo vodo in kvas. Na srečo ne zahteva preveč gnetenja - samo toliko, da se sestavine povežejo med seboj.
Kruh je resnično odličnega vonja in okusa. Zraven tega pa vas bo napolnil s potrebno energijo.
Na kratko o pekarni VitapekPekarna Vitapek prva v Sloveniji ponuja sveže pečen kruh in pekovska peciva brez glutena, ki se od klasičnih kruhov po okusu bistveno ne razlikuje, nasprotno, kruh je še boljši.Izognili so se industrijskim postopkom peke kruha brez glutena in ustvarili neprimerljiv okus, ki je narejen ročno, z ljubeznijo, s skrbnostjo in natančnostjo. Vsak njihov kruh je unikaten in nosi v sebi edinstvenost, zato pri njih ne boste nikoli našli enakih ali istih izdelkov.
Več o Vitapeku si preberite tukaj.
Vitapekovo premium temno mešanico za kruh najdete tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Po želodovih rumovih rogljičkih in želodovih piškotih že diši.
že tretje leto zapored bomo spekli praznične želodove piškote.
Recept za želodove praznične piškote
1. Sestavine:- 140g masla,
- 100g sladkorja muskovado,
- 3 žlice medu,
- 175g moke,
- 175g želodove moke,
- žlička pecilnega praška,
- 2 žlički mletega cimeta,
- 1 žlička mletega ingverja,
- ščepec soli,
- ščepec popra.
2. Priprava:
1. v skledo damo moko, želodovo moko, pecilni prašek, začimbe - cimet, ingver, ščepec soli in ščepec popra.
2. V ponvi stopimo maslo, ki mu dodamo sladkor in med.
3. To mešanico dodamo sestavinam v skledi in zamesimo čvrsto testo.
4. Testo za pol ure postavimo na hladno.Nato ga na pomokani površini ali kar na peki papirju razvaljamo na debelino 4 do 5mm in z modelčkom izrežemo piškote, ki jih polagamo na pekač.
5. Piškote pečemo na segreti pečici pri 180°C približno 11 minut. Počakamo, da se ohladijo. Po želji jih okrasimo z glazuro, čokolado itd.
Lahko pa se odločite za želodove rumove rogljičke, ki jih je pripravila Katja Rebolj. Več o njenem delu si preberite na katjarebolj.com ali preberete že objavljeno novico.
Recept za želodove rumove rogljičke
1.Sestavine:
- 200 g bele moke,
- 70 g želodove moke,
- 50 g sladkorja,
- gozdni sladkor (lahko nadomestite z vanilijevim sladkorjem),
- žlička vinskega kamna (lahko pecilni prašek, le pol manj),
- 1 jajce,
- 150 g ohlajenega masla,
- 3 žlice ruma.
2. Priprava:
1. zatehtamo moko, želodovo moko, lešnike (ali orehe), sladkor in jih lepo premešamo.
2. Dodamo žlico gozdnega sladkorja, vinski kamen, celo jajce, na drobno narezano maslo in rum.
3. Na hitro pregnetemo v kepo ali uporabimo multipraktik. Pokrijemo s krpicami za ponovno uporabo (na primer Leanstr) in pustimo počivati v hladilniku 1 uro.
Masa mora biti dobro ohlajena, drugače se bodo piškoti pri peki »razlezli«.
4. Maso razdelimo na manjše dele, odtrgamo manjši košček in ga v rokah povaljamo v rogljiček.
5. Pečemo jih 10 minut v ogreti pečici pri 190 °C. Ko jih vzamemo iz pečice, z njimi ravnamo previdno, saj so takrat najbolj krhki. Ko se malo ohladijo, jih povaljamo v gozdnem sladkorju.
Avtorica recepta: dr. Katja Rebolj, www.katjarebolj.com
Naj po praznikih zadiši.
Lp, Irena
Skoraj bi pozabila. Želodove palačinke.
pripravite si želodove palačinke.
Ne glede na to kako jih pripravljate, preprosto delež običajne moke zamenjajte z želodovo moko (lahko pa uporabite usedlino želodove kave).
Vse ostalo pa tako že veste.Tudi otrokom bodo všeč.
Praznični december je tu, prva svečka že gori 🌟.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Želod po nabiralniško + RECEPT za želodove rumove rogljičke
moje "poti" so se križale z nabiralko in raziskovalko Katjo Rebolj.
Več o njenem delu si lahko preberete na www.katjarebolj.com
Želod po nabiralniško
Prebivalci Japonskega otoka Okinava so znani po velikem deležu vitalnih stoletnikov in nadpovprečni starosti, ki jo tam ljudje dočakajo.
Veste, kaj nam svetujejo prebivalci Okinave o dolgem življenju: »Tu in tam bodite divji«.
Sem Katja, po poklicu nabiralka in raziskovalka. Posebej me zanimajo divje rastline, zdravilno jagodičevje, okrasno cvetje, ki je užitno in gobe, med njimi najbolj zdravilne glive, ki jih v gozdu nikoli ne zmanjka. Pri nabiralništvu mi je najbolj všeč, ko iz tistega, kar nekdo zanemarja ali zaničljivo imenuje plevel, nastane preblisk, ki mnogim ljudem pomaga do dobrega počutja.
Del naše narave je tudi mogočni hrast. Znan je po svoji silnosti, s svojimi koreninami včasih razdrobi celo skalo, ki je videti nepremagljiva. Hrast je zanimivo drevo. Zelo dobro se znajde v težkih situacijah. To v veliki meri dolguje svoji skorji in lubju, ki vsebujeta snovi, ki delujejo antibakterijsko in omogočajo, da se morebitne rane ali razpoke v lesu kmalu zacelijo in to tako, da notranjost drevesa ni prizadeta. Te snovi so v veliki meri tanini ali čreslovine, o katerih pišem na svoji spletni strani. Biokemije mi ne smete zameriti, saj me zelo zanima. Z njeno pomočjo poskušam razumeti, zakaj so nekatere stvari za nas dobre, druge pa nam škodujejo. Tanini in moka iz želoda sta gotovo lahko na dobri strani.
Moji otroci pravijo, da jim je želodova moka po okusu prav prijetna, po teksturi pa se jim zdi kot bi beli primešali malo zmletega lubja. Sama jo uporabljam na podoben način kot ajdovo moko.
Današnji recept sem naredila z dodatkom gozdnega sladkorja, ki sem ga pripravila tako, da sem ostanke od sirupa smrekovih vršičkov posušila in zmlela v prah. Zabavno je. Ko bodo vršički zopet aktualni, ne pozabite na to metodo.
Gozdni sladkor je res okusen, smolnat in potrebujemo ga veliko manj, saj aroma gozda nadomešča potrebo po sladkem. Še več takih preprostih in okusnih trikov najdete v moji prvi nabiralniško-kuharski knjigi Narava vedno zmaga.
Recept: Želodovi rumovi rogljički
1. Sestavine:
- 200 g bele moke,
- 70 g želodove moke,
- 50 g sladkorja,
- gozdni sladkor (lahko nadomestite z vanilijevim sladkorjem),
- žlička vinskega kamna (lahko pecilni prašek, le pol manj),
- 1 jajce,
- 150 g ohlajenega masla,
- 3 žlice ruma.
2. Priprava:
1. zatehtamo moko, želodovo moko, lešnike (ali orehe), sladkor in jih lepo premešamo.
2. Dodamo žlico gozdnega sladkorja, vinski kamen, celo jajce, na drobno narezano maslo in rum.
3. Na hitro pregnetemo v kepo ali uporabimo multipraktik. Pokrijemo s krpicami za ponovno uporabo (na primer Leanstr) in pustimo počivati v hladilniku 1 uro.
Masa mora biti dobro ohlajena, drugače se bodo piškoti pri peki »razlezli«.
4. Maso razdelimo na manjše dele, odtrgamo manjši košček in ga v rokah povaljamo v rogljiček.
5. Pečemo jih 10 minut v ogreti pečici pri 190 °C. Ko jih vzamemo iz pečice, z njimi ravnamo previdno, saj so takrat najbolj krhki. Ko se malo ohladijo, jih povaljamo v gozdnem sladkorju.
Avtorica zapisa in recepta: dr. Katja Rebolj, www.katjarebolj.com
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Ali ste pripravljeni rasti?
čas je takšen, da smo prisiljeni v razmišljanje kako naprej.
Zapis Anje Kastelic (ki je bil objavljen že aprilu 2020, v prvem Corona valu), je ravno na mestu.
Ali smo pripavljeni opustiti "stvari/zadeve/navade", da bi zraslo nekaj novega?
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Želodova (fermentirana) voda
pretekli četrtek sem pričela s preizkusom - želodova voda in želodovo olje. S tem preizkusom želim ugotoviti kako najbolje uporabiti želod za nego kože in lasišča.Uporabljen je svež, uležan (3-4 dni sušenja na soncu) želod, ki vsebuje večje količine čreslovine/tanina kot termično obdelan.
O vplivu tanina pri negi kože preberite tukaj.
Danes bomo pogledali rezultate želodove vode.
1. preizkus je trajal 4 dni, želod je bil namočen v vodo od četrtka do nedelje. Želodova voda je bila na robu vretja, vonj intenziven.
Uporabljena je bila za spiranje las, masažo lasišča in kot tonik za obraz. Ta metoda ima eno slabost - to so svetlo-rjavi madeži, ki ostanejo na brisači.
2. preizkus je trajal 2 dni od nedelje do torka. Želodova voda ima še vedno intenziven, vendar prijeten vonj.
Želodovo vodo smo zlili v kozico in segrevali do vretja. Nato ohladili in shranili v hladilniku. Uporabljena bo kot tonik za obraz in masažo lasišča.
Kot zanimivost preberite tudi:
Fermentirana nega kože postaja vse bolj priljubljena na lepotnem trgu in se ponaša s tem, da lahko s fermentacijo izdelki bolje absorbirajo in postanejo učinkovitejši.
V mnogih izdelkih najdemo fermentirani čaj, rastlinske izdelke in naravne sestavine, ki jih lahko dobite in ustvarite svojo lepotno rutino.
Vsi lepotilni izdelki niso primerni za vsakogar, a če želite raziskati, ali je fermentirana nega kože primerna za vas, obstaja veliko načinov, kako poskusiti.
Lahko poskusite izdelati svoje doma.
Vir: https://www.wikihow.com/Try-Fermented-Skin-Care
Preizkus z želoda v olju še vedno traja.
Želim vam lep in prijeten četkov dan.
Lp, Irena
Želodova voda in želodovo olje.
doma smo pripravili dva preizkusa.
1. želod namočen v vodo, in
2. želod namočen v olivno olje.
Spomnimo se katere so lastnosti, ki jih ima tanin pri negi kože so:
adstringentne: na koži imajo zožen in zaščiten učinek, zato zmanjšujejo videz por,
pomirjujoče: zmanjšujejo pordelost in vnetja,
fotoprotekcijske: tanin ima pomembne protivnetne učinke na odziv kože, ki ga povzročajo UV žarki oz. sevanje (to je povezano predvsem s sončnimi opeklinami), in
proti glivične.
Želim vam lep četrtkov dan.
Lp, Irena
Želodov kruh ameriških domorodcev.
še ena zanimivost iz svetovnega spleta.
Na povezavi https://youtu.be/x4-F5N63C si lahko ogledate video, ki prokazuje kako so ameriški domorodci pripravili želodov kruh.
Če ga želite priprviti tudi vi, vam je želodova moka dosegljiva tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Simbolični pomen želoda v antiki
Pozdravljeni,
želod je bil priljubljen literarni in dekorativni motiv v antiki.
Uprabljali so ga številni starodavni avtorji, da bi s tem simbolizirali plodnost in možnost ustvarjanja novega življenja.
Uporabljen/upodobljen je bil na številni vsakdanjih predmetih - posodah in nakitu.
Želod pa je bil priljubljen kot oblika uteži/protiuteži rimskih tehtnic.
Na tej skupini predmetov je možno, da želod simbolizira bogove, ki so zagovarjali pravičnost transakcij med prodajalci in njihovimi kupci.
Uporabljeni bogovi so morda bili Zevs, Hermes ali Atena.
Vir: https://www.academia.edu/24473642/The_symbolic_meaning_of_the_acorn_a_possible_interpretation?email_work_card=thumbnail
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
V mesečniku za sladokusce - reviji Dober tek recept za želodove piškote
v oktobrski številki mesečnika za sladokusce, to je revija Dober tek, so pripravili želodove piškote.
Lp, Irena
Želodovi cimetovi mafini
Pozdravljeni,
čez vikend sem pripravila želodove cimetove mafine.
Recept je hiter in enostaven.
1. Sestavine:
- 2 srednji jajci,
- 125 ml margarine za pečenje (ali maslo ali rastlinsko olje),
- 250 ml mleka,
- 250 g (trsnega) sladkorja,
- 200 g običajne pšenične moke,
- 200g želodove moke,
- 3 žličke pecilnega praška,
- 2 polni žlički cimeta,
- 1 žlička mlete soli.
2. Priprava:
1. segrejemo pečico na 190°C in pripravimo model za mafine, ki ga obložimo s peki papirčki za mafine.
2. V veliki skledi 1 min. z ročnim električnim mešalnikom rahlo stepemo 2 srednji jajci.
3. Dodajte 125 ml razmehčane margarine za pečenje in 250 ml mleka in mešamo, da se sestavine povežejo.
4. Nato dodamo 250 g sladkorja in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase.
5. Dodamo 200 g (presejane) moke, 200 g želodove moke, žličko melete soli, 3 žličke pecilnega praška in 2 žlički cimeta. Nato zmešamo, da zmes postane gladka. (*Pazite, da mase ne premešate preveč, saj bodo mafini žilavi).
6. Model za mafine napolnimo za dve tretjini in pecite 20-25 minut (odvisno od velikosti modela), dokler se ne dvignejo.
7. Ko so lepo pečeni, mafine vzamemo iz odela, počakamo, da se ohladijo in jih posipamo z mletim sladkorjem in cimetom.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Želod zori
dober teden smo že v koledarski jeseni.
Želod zori in pada na tla.
Pogosto so "zgodnji" zreli želodi črvivi. Nič zato.
Lahko pa jih za začetek uporabimo za jesensko dekoracijo doma.
Kreativne namige iz preteklih let najdete tukaj in tukaj in tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Hrastov nasad v Turčiji
Pozdravljeni,
na sliki je hrastov nasad sorte Quercus ithaburensis iz Turčije v bližini Izmirja.
Obstaja tudi drugo ime za to sorto in sicer Valonia hrast. Valonijski hrasti so naravno nasejani, saj ni industrijskih nasadov.
Prav zaradi tega, ker gre za naraven nasad, se ne uporabljajo gnojila.
Gre 100% naraven nasad, želod pa je posledično 100% naraven sadež.
Več o želodovem potencialu v prehrani, lahko preberete na tej povezvi.
Če si zaželite turške želodove kave, kliknite tukaj.
Če radi pečete kruh, mu dodajte delež želodove moke, ki jo dobite tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Trenutno samo na prodajnih mestih
obveščam vas, da so v e-trgovini Želod.Si pošle zaloge želodove kave s slovenskim poreklom.
Lahko pa jo najdete še na nekateih prodajnih mestih po Sloveniji.
Seznam prodajnih mest je tukaj.
Nova zaloga želodove kave s slovenskim poreklom bo na razpolago konec meseca novembra oz. v začetku decembra 2020.
Do takrat pa vam je na razpolago želodova kava turškega porekla, ki je prav tako zelo okusna.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Želodov tonik
Želod vsebuje tanin in tanin je ena izmed snovi, ki bi naj koristila naši koži.
Več o tem si lahko preberete tukaj.
Najbolje je želodovo kavo uporabiti kot tonik. Kako pripraviti želodov tonik?Skuhamo želodovo kavo (dovolj je ena mala skodelica), ločimo tekočino od usedline in si tekočino z vato nanesemo na obraz ali drugo prizadeto mesto (npr. lasišče) in pustimo da se vpije.
Najpomembnejša lastnost zaradi katere jo je priporočljivo uporabiti želodov tonik je adstringentna lastnot - na koži ima zožen učinek, zato zmanjšuje videz por.
To pride v poštev za tiste, ki imamo oz. imate na obrazu T cono ali mastno kožo.Za daljšo obstojnost tonik hranimo v hladilniku.
Želim vam lep in pijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Masleno testo z želodovo moko
zdaj je ravno pravi čas za pite, saj je v tem letnem času na razpolago veliko sadja.
In to pomeni, da pripravimo masleno testo z želodvo moko.
- 125g moke,
- 125g želodove moke,
- 125g masa,
- 115g sladkorja,
- zavitek vanili sladkorja,
- ščepec soli,
- 1 jajce.
Celoten recept za pito z orehi in jabolki najdete tukaj.
Lp, Irena
O želodovi kavi tudi v knjigi Pomoč iz domače lekarne
v knjigi Patra Simona Ašiča Pomoč iz domače lekarne I., ki je bila izdana leta 1984, je med drugim tudi zapisano, da želod pripravljen kot kava pomaga pri izpadanju danke/rektuma.
Žal pa niso zapisane dodatne podrobnosti o pripravi ali načinu uživanja.
Pozitivni učinki uživanja želodove kave bi se naj kazali tudi v urejeni prebavi.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
Želodov pekač iz II. svetovne vojne
na fotografiji je želodov pekač/pražilnik (iz Francije).
Narejen je bil med drugo svetovno vojno, ko je bila kava težko dobavljiva,
zato so ljudje pričeli z uporabo kavnih nadomestkov, eden izmed njih je bil tudi želod oz. želodova kava.
Zanimiv košček zgodovine.Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena