Srečno novo leto 2023 🎇🍾🥂
še dva dni manjka do 31.12.2022 - silvestrovo.
Ob 00.00✨🎆🎉 pa nazdravimo 🍾🥂 in si voščimo 🤝💖 srečo, zdravje in veselje.
Ni skrivnost, da vsakdo svoje sreče je kovač.
V novem letu 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣ vam, zraven sreče, zdravja in veselja,
ki so nujno potrebni za dobro življenje,
želim dober plan podkrepljen veliko vztrajnosti, potrpežljivosti, prilagodljivosti in čustvene stabilnosti.
In nato sledi 🔜 blagoslov 💫 uresničitev vaših sanj ✨.
📣SREČNO 2023❗❗
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Božično voščilo 🎄🌟
Pozdravjeni,
še dva dni nas ločita od božičnega večera.
Zato vam želim...
Naj bodo vaši božično-novoletni 🌟 prazniki lepi, veseli in čarobni.
Preživite jih v krogu družine 👨👨👧👦 in prijateljev.
Pokažite jim, da jih imate radi 💞💖 in skupaj ustvarite lepe spomine 📸.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Obdobje mirovanja, počitka.
Kljub temu, da smo pred božično-novoletnimi prazniki✨ 🎄 , obdobjem veseljačenja in tudi pretiravanja 🍾🥂 🍗 🥩🍠 🥮, je zelo priporočljivo, da razumemo pomen življenja, v harmoniji, v skladu z letnimi časi.
Na to nas opominja narava.
Želod, v mirujočem stanju, nas opominja, da tudi mi potrebujemo obdobje počitka.
Želod predstavlja nesmrtnost skozi ponovno rojstvo, cikel življenja in letnih časov, rast, moč, skromne začetke, obilje, blaginjo in srečo.
Vse o globljem pomenu želoda je strnjeno na spodnjih povezavah:
Želim vam lep in prijeten četrkov dan 😉.
Lp, Irena
Čokoladni razpokančki z želodovo moko
z vami delim recept za čokoladne razpokančke z želodovo moko.
1. Sestavine:
- 350g (fine) moke,
- 150g želodove moke,
- 75g kakava,
- čajna žlička pecilnega praška,
- ščepec soli,
- 7 jajc,
- 500g temne čokolade,
- 225g masla,
- 260g mletega sladkorja,
- sladkor v prahu za posip.
2. Priprava:
1. na vodni pari v posodi stopimo 400g čokolade z maslom in pustimo, da se malo ohladi.
2. V skledo presejejmo moko, želodovo moko, kakakv, pecilni prašek in ščepec soli. Vse sestavine dobro premešamo. V te suhe sestavine dodamo na koščke narezanih 100g čokolade.
3. Jajca skupaj s sladkorjem umešamo v fino kremo. V to kremo umešamo čokoladno-masleno zmes, nato pa dodamo še mešanico suhih sestavin. Dobro premešamo, da dobimo enotno testo.
4. Testo za razpokančke postavimo za 30 minut v hladilnik, da se ohladi in strdi.
5. Iz ohlajenega testa oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v sladkorju v prahu in položimo na pekač obložen s peki papirjem.
6. Razpokančke, katerih premer je cca. 4cm, pečemo v ogreti pečici na 160°C 20 minut oz. čas pečenja prilagodite velikosti.
Prijetno sladkanje 😋
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉
Lp, Irena
December✨ = 💞praznični piškoti, topli napitki, začimbe ...
danes je 1️⃣. december, uraden začetek koledarske zime.
Evergreen recept za praznične piškote z želodovo moko.
Recept uporabljam že od leta 2017.
Sestavine:
- 140g masla,
- 100g sladkorja muskovado,
- 3 žlice medu,
- 175g moke,
- 175g želodove moke,
- žlička pecilnega praška,
- 2 žlički mletega cimeta,
- 1 žlička mletega ingverja,
- ščepec soli,
- ščepec popra.
Več o pripravi si lahko preberete tukaj.
Kavni nadomestki
Pozimi se radi grejemo.
Pa poglejmo katere kavne nadomestke, lahko uživamo v mrzlih zimskih dneh.
Kateri so Top 7️⃣ kavni nadomestki izveste tukaj.
Začimbe, ki pogrejejo telo in duha tukaj.
Moje top 3️⃣ zacimbe so cimet, ingver in kardamom.
Več o njih si preberite tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
V nedeljo prižgemo že 1. svečko ✨🎄
leto se približuje koncu 🔚.
Čas je za decembrsko dekoracijo.
Ker pa tudi letos ni bilo želoda, sem morala uporabiti to, kar sem imela na zalogi.
In to so samo želodove kapice.
Spodaj 👇👇 moji najljubši dekoraciji iz leta 2016. Še vedno.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Palačinke s sirotko in (seveda) želodovo moko
včeraj zvečer smo si pripavili palačinke s sirotko in želodovo moko.
1. Sestavine:
- moka
- žlica ali dve želodove moke
- jajca
- sirotka (namesto mleka)
- ščepec soli,
- malo pecilnega praška.
2. Priprava:
Masa za palačinke naj počiva vsaj 30 minut, da škrob v tekočini nabrekne. Maso pred peko obvezno še enkrat premešamo.
V ponvi močno segrejemo maščobo (olje, maslo, kokosova mast ali drugo) na visokem ognju, da se bo zmes lepo prijela ponve. Ko je olje vroče, nanj dodamo eno zajemalko zmesi in počakamo, da robovi palačinke dobijo lepo rjavo barvo in se odlepijo od ponve. Nato jo obrnemo.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Prežganka 🥣 z želodovo moko.
jutri je, 11.11.2022, kar pomeni martinovanje 🥂.
Morda se vam bo, zaradi tega, prilegla prežganka.
Prežganka je juha, ki nas pogreje in uredi prebavo.
Priprava prežganke je hitra in enostavna. Zanjo bomo potrebovali max. 10 minut.
Čisto osnovni recept vsebuje: maščobo, moko, vodo, sol in jajca.
Seveda pa so se iz tega razvile številne različice te juhe.
Recept za prežganko🥣 z želodovo moko 👌.
1. Sestavine:
- pol žlice masla,
- žlica pšenične moke,
- žlica želodove moke,
- kumina (mleta in cela),
- ščepec soli,
- ščepec popra,
- dobra 2dcl vode,
- 1 (manjše) jajce,
- peteršilj za posip.
2. Priprava:
- V loncu razpustimo maslo. Nato potrosimo žlico pšenične moke in žlico želodove moke, ki ju na šibkem ognju med mešanjem popražimo. (Vendar pazimo, da ne zažgemo‼)
- Postopoma prilivamo vodo ter nenehno mešamo, da se stopijo vse grudice. Po okusu začinimo s soljo, poprom in kumino (mleto in celo), in juho kuhamo nekaj minut, da zavre.
- V skodelici dobro razžvrkljamo jajce in ga med nenehnim mešanjem počasi zakuhamo v vrelo juho. Kuhamo še 1 - 2 minuti, da jajce zakrkne, potem pa lonec odstavimo.
- Prežganko serviramo v globoke krožnike in potrosimo malo sesekljanega peteršilja.
Pa dober tek 😋.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Naj bi bil čas "žetve". Žal, pa tudi letos ni želoda.🙄😟
da, proti koncu oktobra želod običajno dozori in začne odpadati z dreves. Nabiramo ga lahko v novembru, če pa je vreme ugodno, pa tudi v začetku decembra.
Žal, pa ga tudi to letos ne bo v naši širši regiji v večjih količinah.
Še dobro, da lahko želod kot surovino za pripravo želodove kave in želodove moke uvozim iz Turčije.
Več o tem si lahko preberete tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Dan reformacije 📜. Noč čarovnic 🎃. Jesenske počitnice 🆒.
bližamo se koncu oktobra (čeprav temperature kažejo čisto drugače in je zunaj še vedno prijetno toplo).
Kakorkoli.
Naslednji teden so prazniki.
Dan reformacije 📜. Noč čarovnic 🎃. Jesenske počitnice 🆒.
31. oktober je Dan reformacije.
Reformacija je ime gibanja iz 16. stoletja.
Glavni cilj gibanja je bila preureditev takrat izredno vplivne Rimskokatoliške cerkve.
Glavni začetnik gibanja je bil nemški katoliški duhovnik in avguštinski menih Martin Luther.
Najpomembnejši dogodek, povezan z reformacijo v Evropi, je Luthrovih 95 spornih tez o Rimokatoliški cerkvi.
Kako je hrast povezan z reformacijo?
Leta 1883, ob 400. obletnici rojstnega dneva Martina Luthra, so v številnih luteranskih nemških
mestih posadili hraste, ki običajno stojijo pred cerkvami.
Imenujemo jih Lutrov hrast ali Luthereichen v nemščini. Najbolj znan je Luthrov hrast v mestu Wittenberg.
Dan reformacije je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan. Obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika.
V času reformacije smo Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo Katekizem, ki ga je napisal Primož Trubar, leta 1550.
31.oktober je tudi dan, ko mlajše generacije praznujejo Noč čarovnic ali Halloween.
Halloween je krajšava za "All Hallow's Eve" ali "Hallow Eve", ki pomeni večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi.
Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča.
Lahko pa se odločite drugače in namesto rezlanja buč, spečete piškote.
Tukaj je recept, ki je zelo preprost.
Želodovi piškoti za Noč čarovnic ali "strašni" želodovi piškoti.
1. Sestavine:
- 140 g raztopljenega masla,
- 90 g moke,
- 90 g želodove moke,
- 50 g sladkorja v prahu,
- naribana lupina ene pomaranče,
- tri žlice pomarančnega soka.
Več na tej povezavi 👉 https://www.zelod.si/novice/v-letu-2017/params/post/2662776/zelodovi-piskoti-za-noc-carovnic
Naslednji teden se pričnejo tudi jesenske počitnice za šolo-obvezne otroke.
Čas lahko kreativno izkoristite za dekoracijo domačih vrat ali sten, z vencem iz hrastovega listja.
Lahko pa se sprehodite tudi po gozdu in se nadihate svežega zraka.
Vzamite si minuto ali dve in objemite drevo. Več tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Novo prodajno mesto v Celju - Domača štacuna
želodova kava in želodova moka sta, po novem, dobavljivi tudi v Celju, v trgovini Domača štacuna.
Ponujajo vam domače in ekološke izdelke ter pridelke slovenskih kmetij oz. izdelovalcev.
Njihovo ponudbo lahko preverite na njihovi Facebook strani.
Seznam ostalih prodajnih mest najdete tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrkov dan 😉.
Lp, Irena
Terapevtske, fitokemijske in farmakologijske lastnosti želoda.
Pregledovala sem članek (oziroma njegov pregled) na academia.edu z naslovom Terapevtska, fitokemija in farmakologija želoda (Quercus).
V njem je zapisano:
"Trenutni svetovni prehranski sistem se mora prilagoditi pričakovani rasti svetovnega prebivalstva.
Ta prilagoditev bo verjetno vključevala povečano porabo užitne divje hrane zaradi njihovega bogastva z mikrohranili in bioaktivnimi spojinami, poleg zagotavljanja stroškovno učinkovitega in trajnostnega načina za izboljšanje kalorične prehranske varnosti.
Želodova hranilna vrednost, visoka vsebnost bioaktivnih spojin, biološka aktivnost, kot so antioksidativne, antikancerogene in kardioprotektivne lastnosti; in uporabo pri zdravljenju specifičnih bolezni, kot so ateroskleroza, sladkorna bolezen ali Alzheimerjeva bolezen je povečalo zanimanje za vključitev želoda v človeško prehrano.
Kljub temu pa fitokemikalije, navedene v tem najsodobnejšem pregledu, za katere je znano, da zaradi svojih bioloških aktivnosti blagodejno vplivajo na zdravje ljudi, povečujejo tudi potencial za novo uporabo želoda.
Za nekatere specifične vrste, kot npr. Q. acuta, Q. glauca, Q. ilex, Q. myrsinifolia, in Q. salicina, se je izkazalo, da imajo posebej velik potencial kot vir fenolnih spojin.
Poleg njihovega neoporečnega pomena kot naravni poceni užitni vir lahko želod predstavlja bistvene sestavine za zdravo prehrano, vendar ga je treba vključiti tudi v farmacevtske in kozmetične formulacije, kar dokazuje, da ima terapevtske in farmakološke lastnosti.
Ob upoštevanju trenutnih potrošniških trendov in industrijskih pristopov bodo zbrane informacije zagotovo koristne za potrditev prihodnje uporabe želoda kot funkcionalnega živila ali kot izhodnega materiala za sorodne industrije, za izboljšanje trajnosti prehranjevalne verige z vidika gospodarstva ali okolja".
Celoten članek je dostopen tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Kako so želod uporabljale tibetantske skupnosti?
pregledovala sem članke na temo želod na academia.edu.
Našla sem zanimiv članek z naslovom "Tradicionalno znanje o divjih rastlinah za prehrano v nekaterih tibetanskih skupnostih"
Tako kot drugod po svetu, tudi med tibetantskimi skupnostmi, velja prepričanje, da je želod hrana, ki se uživa v času pomankanja in lakote.
V normalin okoliščinah ga ne bi uživali.
V času pomankanja in lakote so želod uporabili kot moko. Želodova moka je bila ena izmed nadomestekov za ječmenovo moko.
Želod so imenovali oziroma jo imenujejo be do shing.
Želodovo moko so pripravili tako, da so želod so dolgo kuhali v vodi, posušili in zmleli.
Torej uporabljajo podoben način priprave kot ameriški domorodci. V Evropi je bil prisoten drugačen način priprave, ki ga uporabljam tudi sama - pečenje. Več si lahko preberete tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Gozdni bonton - "Skrbno z gozdom"!
Pozdravljeni,
Jesen je čas, ko ima gozd zaradi nabiralništva več obiskovalcev kot v drugih letnih časih.
Prost dostop v slovenske gozdove je privilegij za vse nas.
Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj.
Ker je gozd pomemben del naše naravne in kulturne dediščine, ga moramo spoštovati vsi.
Več o gozdnem bontonu si lahko preberete tukaj.
Želim vam lep in prijetn četrtkov dan 😉
Lp, Irena
Novo prodajno mesto v Ljubljani
od sedaj, je želodova kava dobavljiva tudi v TRGOVINA HRUŠKA v Ljubljani na Litijski cesti 148.
Ponujajo vam izdelke, ki so sezonski, lokalni in naravni.
Njihovo ponudbo lahko preverite na njihovi Facebook strani ali na njihovi spletni strani.
Seznam ostalih prodajnih mest najdete tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Želodova kava ponovno dobavljiva od 16.09.2022
obveščam vas, da bo želodova kava v spletni trgovini Želod.Si ponovno dobavljiva od 16.09.2022.
Če se vam mudi, pa lahko obiščete prodajna mesta po Sloveniji.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Moj prvi hruh 🍞 z želodovo moko.
pred več kot petimi 5️⃣ leti, sem spekla prvi kruh z želodovo moko.
Izgledal je tako.
Recept za kruh z deležem želodove moke uporabljam vse od takrat z določenimi prilagoditvami.
Te so:
- namesto moke 5 žit, uporabim klasično pšenično moko,
- namesto doma pripravljene želodove moke, uporabim enako kot jo prodajam, dobavljiva TUKAJ,
- in uporabim manjši delež želodove moke, ker moja otroka pač nista ljubitelja "črnega" kruha.
Recept za domači kruh z želodovo moko
1. Sestavine:
- 200 g moke 5 žit pšenica, pira, rž, ječmen, durum pšenica v različnih razmerjih (po želji uporabite drugo moko),
- 100 g želodove moke (pripravljene doma),
- 1,2 dag kvasa,
- cca. 2 dcl vode,
- malo sladkorja,
- žlica olivnega olja.
2. Priprava:
- Najprej pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo v posodo, dodamo malo mlačne vode, ščepec sladkorja in žlico moke. Postavimo na toplo, da vzhaja.
- V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico okoli katere dodamo še sol.
- Vzhajani kvasec vlijemo v jamico. S kuhalnico primešamo malo moke in počasi prilivamo mlačno vodo pri čemer pa postopno zajemamo okoliško moko. Po želji dodamo žlico olivnega olja.
- Ko z moko povežemo vso tekočino, je potrebno testo gnesti z rokami vsaj 10 min.
- Ko testo zamesimo (v mojem primeru ni bilo tako gladko in prožno, kot je kruh iz pšenične moke), ga postavimo nazaj v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo.
- Počakamo, da vzhaja. Da je testo dovolj vzhajano se prepričamo tako, da nanj pritisnemo s prstom - če je v njem vidna vdolbinica je testo dovolj vzhajano.
- Še enkrat ga dobro premesimo cca.3 min. Nato testo položimo v model, (po želji lahko model tudi obložite s peki papirjem). Testo mora ponovno vzhajati. Pečico segrejmo na 180°C.
- Ko testo drugič poveča svojo prostornino je pripravljeno za peko. Pomažimo ga z mlačno vodo in postavimo v pečico. Pečemo cca. 40 min. Splošno pravilo prvih 15 min. nikar ne odpiramo pečice, saj v tem času najbolj vzhaja. Če si želimo hrustljavo skorjo, ga 10 min. pred koncem še enkrat pomažemo z vodo.
- Ko je kruh pečen, ga vzamemo/zvrnemo iz modela (če ste uporabili peki papir, ga odlepite).
Počakamo, da se ohladi.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Želodova kava trenutno dobavljiva na prodajnih mestih po SLO.
obveščam vas, da trenutno ni mogoče kupiti želodove kave v spletni trgovini ŽELOD.SI.
Želodova kava je dobavljiva na prodajnih mestih po Sloveniji.
Seznam teh preglejte tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Kaj lahko pričakujemo od letošnje jeseni?
poletje se počasi izteka in jesen bo vsak čas pred vrati.
Že nekaj časa pogledujem po hrastovih drevesih v okolici Maribora kakšen bo letošnji obrod.
In pravzaprav, ne bo nič kaj drugačen od lanskega v letu 2021.
Drži.
Obrod želoda v letu 2020 je bil obilen, zato je želoda tudi v letu 2022 veliko manj.
Lahko se najde kakšen hrast, ki ima nekoliko več želodov. Na splošno, pa ga skoraj ni.
Hrastova drevesa imajo dober obrod nekje od 4 do 6 let. Zato bo potrebno še malo potrpet.
Kljub temu pa proizvodnja želodove kave in želodove moke poteka nemoteno, saj imamo dobavitelja iz Turčije.
Kako izgleda nasad, poglejte tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Želodov kruh 🍞 najdete v 👀 ...
Se sprašujete kje lahko dobite kruh ali podobne pekovske izdelke iz želodove moke?
Želodov kruh 🍞 oziroma kruh z želodovo moko najdete v:
✅BIC Ljubljana, v trgovini Kruharije in Cukrnije, na Ižanski cesti, nekajkarat na teden ponujajo bombetke z želodovo moko,
✅ restavraciji Manu v Žirovnici, ponujajo različne jedi iz želodove moke, in tudi želodov kruh,
✅ prav tako najdete delež želodove moke tudi v Vitapekovi PREMIUM temna mešanica moke brez glutena.
Želim vam lep in prijeten, pa čeprav vroč 🥵, četrtkov dan 😉.
Lp, Irena